💻 Sisteme Linux: Automatizarea folosind script-uri

Imagine: 💻 Sisteme Linux: Automatizarea folosind script-uri

💻 Sisteme Linux: Automatizarea folosind script-uri

Printre cele mai importante avantaje în folosirea sistemului de operare Linux este folosirea de script-uri pentru a automatiza diverse task-uri sau acțiuni. În folosirea mea zilnică, atât pe Mac OS, cât și pe Linux, am integrat diverse automatizări sau scurte programe, pentru a face mai ușoară navigarea în sistem, rezolvarea unor cerințe repetitive.

Automatizarea mediului de dezvoltare

Atunci când m-am apucat de dezvoltarea codu 4.0, a trebuit să pornesc de mai multe ori pe zi, server-ul de testare Django, respectiv baza de date locală MySQL. Acest scurt program se ocupă cu pornirea acestora, folosind o singură comandă, foarte scurtă. Mai jos poți observa script-ul dj.sh.

script-ul dj.sh

Automatizarea task-urilor repetitive

Pe platforma CSSbattle există o secțiune de probleme zilnice - daily targets - în fiecare zi aceștia propun o problemă de CSS, un design pe care tu, ca participant, trebuie să îl recreezi. Pe Codul lui Andrei găsești sute de rezolvări pentru acestea, inclusiv task-urile zilnice. Probleme pe care, le rezolv în fiecare zi, mai apoi le încarc pe repository-ul de GitHub și la final pe site. Acest proces devine repetitiv și poate fi foarte ușor automatizat, pentru asta am scris programul de mai jos, db.sh.

script-ul db.sh

Automatizarea programată

Sunt anumite situații în care o acțiune se repetă, sau pur și simplu, se dorește să se petreacă la un moment dat fix în viitor. Pentru asta, anumite comenzi și operații pot fi rulate programat, folosind utilitare precum cron sau anacron.

În acest caz, se crează o tabelă de operații și momente, iar, dacă sistemul este pornit, sau într-o stare de repaus, acesta poate executa cele programate.

De exemplu, putem seta un job în crontab, pentru a goli Trash Bin-ul o dată pe săptămână, în fiecare zi de luni. Sau, poate dorim să trimitem un mesaj în fiecare săptămână sau zi a lunii, în cazul unui Newsletter.

Concluzie

Foarte multe task-uri pot fi automatizate, și câteodată este chiar necesar, pentru buna funcționare a aplicației sau sistemului de operare. Totuși, dacă o acțiune nu ia foarte mult timp, dar este dificil de implementat sau automatizat, atunci nu se merită depunerea efortului.

Script-urile în Linux trebuie să fie rapide, robuste, portabile și, nu în ultimul rând, lizibile.

Andrei Frîntu
Andrei Frîntu

Fondatorul platformei - mentor Academia

LinkedIn Instagram GitHub
© Copyright 2024 - CodulLuiAndrei.ro - Toate drepturile sunt rezervate