imagine-fundal

Blog / Eliminarea extensiilor web .html, .htm și .php folosind adrese virtuale htaccess
facebook instagram whatsapp tiktok twitter

     În tutorialul de astăzi vă voi arăta cum puteți elimina extensiile .html, .htm și .php ale paginilor web. Algoritmul prezentat este scris în tehnologia .htaccess, care este folosită totodată pentru adresele virtuale. Începem prin a crea fișierele necesare. Vom avea nevoie de mai multe pagini, cu nume, extensie și conținut diferit pentru a vedea daca eliminarea a funcționat. Ca urmare, folderul de lucru va arăta astfel: acasa.php, despre.html, contact.htm și desigur, .htaccess.

     Acum, trebuie să pornim XAMPP Control Panel pentru a putea accesa fișierele în host-ul local. Apoi, pentru a distinge fișierele vom scrie câte ceva în fiecare pagină.

     Ultimul pas este scrierea codului .htaccess, pe care îl puteți vedea mai jos. Mai exact, vom porni RewriteEngine, funcția integrată în limbaj, care ne permite crearea de adrese virtuale, apoi, vom detecta numele fiecărui fișier, iar dacă acesta conține una dintre extensiile menționate mai sus (folosind REGEX), utilizatorul va accesa pagina într-o adresă virtuală, fără extensie.

imagine

pbinfo / 454

imagine

pbinfo / 3980

imagine

pbinfo / 3285