imagine-fundal

Blog / 📖 Aplicație asemănătoare Pastebin folosind PHP și MySQL
facebook instagram whatsapp tiktok twitter

     În articolul de astăzi vă voi arăta cum puteți crea un sistem asemănător website-ului Pastebin, folosind PHP și MySQL. În primul rând, în cazul în care nu ai auzit despre aceasta aplicație, constă în stocarea, pe o perioadă de timp limitată, a unui mesaj, de obicei mai lung decât maxima acceptată de platformele de mesagerie online, precum E-mail sau Messenger. Astfel, utilizatorul putea scrie mai mult conținut și doar atașa un link unic conectat la mesaj. Ca de obicei, aplicațiile de BackEnd din tutorialele de pe site nu vor avea stilizare, pentru a nu îngreuna codul și pentru a fi mai ușor de citit.

     Primul lucru pe care îl vom face este pornirea server-ului local XAMPP Control Panel, apoi, vom crea fișierele necesare, index.php și vizualizare.php. Acum, prima pagină, cea de start, va conține formularul de inserare conținut și tabelul de mesaje, iar cealaltă pagină va fi afișarea unui anumit mesaj, în funcție de parametrul trimis.

     Când utilizatorul trimite formularul completat, PHP va detecta conținutul introdus, iar apoi, va genera un cod unic, folosind algoritmul prezentat în tutorialul de aici. După aceea, folosind un Insert Query SQL vom insera în tabelul din baza de date paste-ul scris de utilizator împreună cu adresa unică. La finalul primei pagini vom folosi funcția mysqli_fetch_assoc(), împreună cu un Select Query SQL pentru a afișa tot conținutul din baza de date și link-urile de citire ale mesajelor.

În cel de-al doilea fișier vom verifica folosind o structură alternativă dacă în adresa URL a paginii se află un parametru numit cod, care conține un cod unic de vizualizare. Apoi, folosind, din nou, un Select Query SQL vom verifica dacă conținutul parametrului se găsește în baza de date și, dacă da, va afișa mesajul paste corespunzător. La sfârșitul paginii va apărea o ancoră de înapoi acasă pentru a face mai ușoară folosirea aplicației.

     Mai jos poți vedea codul fișierului index.php, urmat de cel al vizualizare.php.

imagine

pbinfo / 494

imagine

pbinfo / 521

imagine

pbinfo / 820