imagine-fundal

Blog / 💾 Aplicație CRUD în PHP și MySQL #2
facebook instagram whatsapp tiktok twitter

     Acesta este cel de-al doilea articol din seria în care vei învăța cum funcționează și cum să creezi o aplicație CRUD folosind tehnologiile PHP și SQL. Dacă nu ai parcurs prima parte a seriei o poți accesa de aici. În tutorialul de astăzi vom scrie codul pentru operația de creare conținut. Pentru început vom crea fișierul creare.php și vom adăuga un link din pagina radăcină, index.php. Apoi, trebuie să pornim serviciile de hosting local XAMPP pentru a crea un server web.

     Acum trebuie să generăm o bază de date, numită `crud`, din panoul de administrare PHPMyAdmin, prescurtat PMA. Înăuntrul acesteia vom crea tabelul `utilizatori`, în care vor fi stocate datele aplicației CRUD. Un lucru important la bazele de date este charset-ul sau setul de caractere. În funcție de această valoare vom putea stoca litere din alfabetul englez, românesc și / sau caractere unicode, precum emoji. Pentru informații mai în amănunt despre acest subiect accesează articolul de aici. Setul de caractere al bazei de date și al tabelului din această serie de tutoriale este utf16_unicode_ci. Structura tabelului este: coloana id folosită pentru stocarea mai multor rânduri, cu ajutorul funcției Auto Increment (incrementare automată), coloana nume și cea prenume, coloane de text, cu dimensiunea de 300 de caractere, unde vor apărea datele introduse și, la final, coloana email, pentru stocarea adresei de email a utilizatorului, cu dimensiunea de 500 de caractere. Mare atenție la dimensiunile șirurilor de caractere, numite și string-uri, deoarece pot apărea erori în cazul unor introduceri invalide.

     Acum că avem creată baza de date, ne vom conecta la aceasta folosind variabila $conn care accesează funcția integrată în PHP, mysqli_connect. Aceasta necesită 4 parametrii, primul este host-ul, cel de-al doilea este utilizatorul, al treilea reprezintă parola pentru utilizatorul introdus, iar ultimul este baza de date pe care o vom folosi. În cazul acestei aplicații CRUD, care folosește setările predefinite de la panoul de control XAMPP, funcția va arată așa în fiecare fieșier pe care îl vom conecta la baza de date: mysqli_connect("localhost", "root", "", "crud").

     Acum urmează partea interesantă, programarea funcției de adăugare conținut. În fișierul creare.php, creat mai devreme, vom conecta baza de date, apoi, când utilizatorul aplicației trimite date în formularul HTML, codul PHP le va redirecționa către server, apoi va da un răspuns dacă operația a funcționat cu succes. Pentru inserare vom salva datele în variabile separate și vom executa un INSERT Query SQL, asupra tabelului `utilizatori` cu variabilele create. Opțional, pentru a verifica dacă totul s-a inserat corect putem afișa datele care au fost trimise. Mai jos poți vedea fișierele complete pe care le-am scris în acest tutorial și cum va arată interfața utilizatorului. Această serie de tutoriale nu va avea CSS, astfel încat codul este ușor de înteles și având doar cunoștiințe minime pe partea de design web!

     La final, după câteva inserări, baza de date a proiectul va arăta astfel:

imagine

pbinfo / 3373

imagine

pbinfo / sisteme-de-operare

imagine

cssbattle / 24