imagine-fundal

Blog / 💾 Aplicație CRUD în PHP și MySQL #1
facebook instagram whatsapp tiktok twitter

     În această serie de tutoriale vei învăța cum funcționează și cum poți crea ușor o aplicație CRUD, folosind limbajul de programare PHP (Hypertext Preprocessor) și o bază de date MySQL. Înainte să începem, ce înseamnă acest termen CRUD, este o abreviere, în engleză, pentru Create Read Update Delete, care se traduce, creare, citire, actualizare și stergere de conținut. Mai exact, acest termen se referă la funcțiile principale ale unei baze de date, fie ea SQL (MySQL, Microsoft SQL Server, OracleDB) sau NoSQL (MongoDB, Firebase).

     După cum probabil știai deja, codul PHP și baza de date nu pot fi deschise de browser precum fișierele HTML (Hyper Text Markup Language), ca urmare, vom avea nevoie de un server. Putem folosi servicii de hosting, runner-ul PHP sau, opțiunea pe care o folosesc mereu pe Windows, aplicația XAMPP Control Panel a celor de la Apache Friends. Intră aici pentru a descarcă programul necesar rulării paginilor web dinamice.

Imagine

     Bun, acum vom deschide programul (preferabil ca administrator), iar apoi vom porni serviciile Apache și MySQL. Pentru a verifica daca totul funcționează și dacă am instalat corect aplicația, în browser-ul web vom accesa serverul local, zis și localhost (http://127.0.0.1/ sau http://localhost/). Dacă ne va apărea pagina din imagine atunci totul a funcționat corect!

Imagine

     Acum nu mai avem nevoie decât de un editor de text, precum Visual Studio Code sau Sublime Text. Pe parcursul acestui proiect vom crea mai multe fișiere, putem începe de acum creând în folder-ul rădăcină (root) index.php, care va reprezenta dashboard-ul sau pagina de acasă a website-ului pe care vei învăța să îl creezi în doar 5 tutoriale!

imagine

pbinfo / 491

imagine

pbinfo / 2084

imagine

cssbattle / 5